Mitä otsoni on?

Otsoni on kaasua, jota käytetään ilman puhdistamiseen ja muun muassa savunhajuisten ja homeisten materiaalien puhdistamiseen. Se on kemiallisesti aggressiivinen  kaasu, jolla on monia käyttötarkoituksia, sitä käytetään mm. paperimassojen valkaisuun ja veden sterilointiin. Koska otsonilla on erittäin korkea hapetusluku, kaasun käyttäminen voi olla haastavaa ilman sopivia laitteita. Nopean puoliintumisajan vuoksi otsonia on tuotettava paikan päällä, joten siirrettävä otsonigeneraattori on välttämätön, jotta kaasua voidaan käyttää oikein. Generaattoreita käytetään pääasiassa ilman puhdistamiseen, homeen poistamiseen ja ei-toivottujen hajujen poistamiseen sisätiloista.

Otsoni haisee ukkoselta

Kemisti Christian Friedrich löysi otsonin jo vuonna 1840. Nimi tulee Kreikasta ja tarkoittaa suomeksi ”haistaa”, johtuen kaasun erikoisesta hajusta. Haju muistuttaa ukkosen hajua, koska otsonia muodostuu nimenomaan ukkosen aikana. Otsonigeneraattoria käytettäessä se voi siis haista tavallaan salamalle tai elektroniikalle, joista jotkut voi jopa luulla hajun tulevan. Tämä on täysin luonnollista eikä tästä tarvitse huolehtia. Haju ei jää leijumaan ja koneen sammumisen jälkeen, huoneilma on hajuttoman neutraalia.

Ilmakehän otsoni ja ilmastonmuutos

Otsoniahan on myös ilmakehän yläosassa, jota kutsummekin otsonikerrokseksi. Sitä kehittyy 20-30km merenpinnan yläpuolella prosessissa, jossa auringon ultraviolettisäteet pilkkoo happikaasua, joista muodostuu happia ja otsonia. Otsoni jää tähän kerrokseen suojaamaan maapalloa auringon haitallisilta UV-säteiltä. Aivan kuten otsonia käytetään esimerkiksi huoneen epätoivottujen hajujen puhdistamiseen, sitä käytetään luonnollisesti myös maan suojaamiseen haitalliselta auringonvalolta. Lisääntyneiden päästöjen takia otsonikerros on heikentynyt ja paikoin rakoilee sekä arktisella että antarktisella alueella. Tämä johtaa ilmastonmuutokseen. Lyhyesti sanottuna otsonikerroksen aukot päästävän enemmän auringonvaloa ja UV-säteitä maanpinnalle, mikä nostaa maan lämpötilaa ja aiheuttaa jäätiköiden sulamisen.

Otsoni ilmanpuhdistimena

Otsonilla on loistava kyky puhdistaa ja poistaa epätoivotut hajut, bakteerit, homeitiöt ja paljon muuta. Siksi se sopii täydellisesti ilmanpuhdistimeksi. Kannettavan otsonigeneraattorin avulla voit puhdistaa ilman helposti ja poistaa homeen ja savun hajut kaikentyyppisistä tiloista. Koska sitä on helppo käyttää ja se voi poistaa hajut kokonaan muutamassa tunnissa, siitä on tullut erittäin suosittu. Nykyään otsonigeneraattoreita käytetään kaikkeen – suurten talojen puhdistamiseen pinttyneestä savun hajusta tai homeen hajun poistamisesta tekstiileistä. Hajuhaitan ei tarvitse olla vahvaa tai pysyvää, jotta otsonigeneraattorista olisi hyötyä. Jos tilassa on paha haju, mutta et pysty puhdistamaan tai tuulettamaan useita päiviä tai viikkoja tilaa, otsonigeneraattori on tähän täydellinen ja muutamassa tunnissa poistaa kaiken epätoivotun hajun.